Machteld Wijnbergh

Korte beschrijving van äKom je wat drinken?"
Het is een soort portret van iemand uit Afrika die zijnhaar weg zoekt in de westerse wereld. Het is in beeld en geluid het verhaal van de eigen cultuur te verlaten of te verliezen en het ontmoeten van de westerse cultuur. Bloed en water zijn beide verbindende en levengevende elementen. Ik gebruik ze hier om te associären met het warme Afrika en het koelere westen. Nostalgie naar wat je achter je laat kan openingen bieden.

Over mijn eindexamenwerk, äKom je wat drinken?ä schreef ik het volgende:
äDat een kopje thee mijn overtuigingen zou gaan verbeelden in een stop-motion film was een verrassende ontdekking. In deze manier van werken komt mijn passie voor tekenen, schilderen, grafische technieken en beweging (theater) samen. Hiermee heb ik een uitdrukkingsvorm gevonden die goed bij mij past.ä
Toen ik net van school kwam en een vervolg opleiding moest kiezen, ging het om de keuze tussen twee richtingen, beeldend of theater. Ik koos voor het laatste en daarbinnen koos ik voor mime. Dat is ook wel beeldend maar dan in beweging. Eigenlijk wat laat werd ik steeds meer aangetrokken door dans. Daarnaast liet mijn passie voor het beeldende me niet los. Ik zocht ook manieren om het beeldende in mijn theatrale activiteiten te betrekken. Nu is het omgekeerd en komen elementen van het theater terug in mijn beeldend werk.
De eerste keer dat ik in Afrika kwam werd ik gegrepen door de mensen en hun cultuur en dat weerspiegelt zich in mijn werk. Ik zoek de verbinding en het mengen. Ik zoek naar vormen van kruisbestuiving tussen beeldend en theater, of tussen westerse en Afrikaanse beeldtaal, maar ook door het mixen van technieken en materialen.

over het filmpje Sporen:
Met de opdracht van de lichtpen studio (plek waar ik kan werken, zie links) sporen wilde ik iets ondernemen met de sporen die bewegingen achterlaten. Dit was het uitgangspunt voor verder associären. Sporen voor de trein die tegelijkertijd ook een soort bewegingssporen zijn, die je ergens heen brengen. Associaties leggen lijntjes naar eerder werk, naar de verbindingen in de liefde......

Over de serie Midnight blues:
De serie Midnight blues was een opdracht die we uitschreven op de Lichtpenstudio voor een ieder die op dat thema iets wilde maken en laten zien. Ik heb het thema uitgewerkt vanuit het idee van een zangeres, met verschillende materialen, plat of ruimtelijk. Midnightblues 3 is verkocht.

over Liefde:
Liefde houdt de mens bezig en hoe verbeeld je dat? Welk kenmerk wil je tonen? Liefde is een warm gevoel, het is een gevoel dat mensen verbindt op allerlei manieren, een opa en een kleinkind, een moeder en een zoon, de vriendschap tussen mensen en uiteraard ook de geliefden die elkaar innig omhelzen. Kriskras zijn we verbonden met mensen die we een warm hart toedragen.

Over de tekeningen van de varkens:
Een tijd geleden heb ik meegedaan aan een actie voor varkens in nood en werd geänspireerd om deze tekeningen te maken.

Curriculum Vitae


Opleidingen

2004 - 2006: SKE, kreatieve educatie, Amsterdam

2005 - 2010: Academie voor Beeldende Vorming, lerarenopleiding, Amsterdam

Solotentoonstellingen
Groepstentoonstellingen
Opdrachten
Prijzen
Beurzen
Werken in Openbare Collecties

Sabardans, TOON, Amsterdam, 2014

Afrikaanse dans, TOON, Amsterdam, 2014

Performances
Publicaties
Nevenactiviteiten

2003 - 2008: Zoete Inval, Amsterdam

2012: Zoete Inval, Amsterdam

2014: zzp-er, Amsterdam

2007: IJpleinschool, Amsterdam

Vertegenwoordiging werk
 

Groen-Rood

welke kleur neemt de meeste plek in, na een gelijke start? is de blijver sterker dan die wegvliegt en het onbekende verkent? of is de blijver alles overheersend? en zo kan je er van alles bij denkenä.

Sporen 2

Met de opdracht van de lichtpen studio (plek waar ik kan werken, zie links) sporen wilde ik iets ondernemen met de sporen die bewegingen achterlaten. Dit was het uitgangspunt voor verder associären. Sporen voor de trein die tegelijkertijd ook een soort bewegingssporen zijn, die je ergens heen brengen. Associaties leggen lijntjes naar eerder werk, naar de verbindingen in de liefde......

Kom je wat drinken?

stopmotionfilm vanuit tekeningen, litho's en lino

Opleidingen

SKE
kreatieve educatie te Amsterdam
2004 - 2006

Academie voor Beeldende Vorming
lerarenopleiding te Amsterdam
2005 - 2010

« Bekijk volledig CV  

Agenda

25 oktober 2014 - 26 november 2014
TOON

 

Links

homepage
op deze pagina heb ik een aantal jaren geleden werk geplaatst, om technische redenen is deze pagina niet meer bijgewerkt

blog
Nieuws omtrent mijn bezigheden als zzp-er plaats ik op deze blog en link daarmee naar mijn google+ pagina en facebook

facebook
op deze pagina plaats ik fotos van mijn werk met een berichtje erbij, maar dan kunnen ook kleine schetsen zijn, van alles, maar wel m.b.t. tot mijn werk als zzp-er.

lichtpenstudio
De Lichtpen is ons - Renee Teunis en Michiel Wijnbergh - atelierstudio in een leegstaand kantoorpand aan de Lichtpenweg nr 6 te Amersfoort. Sinds 1 maart 2011 zijn wij daar leegstandsbewaarder, of antikraakgebruiker of hoe je het ook maar noemen wilt. Het is een mooi project om al je tijd in te stoppen en creatieve oprispingen ten uitvoer te brengen. Machteld doet mee aan de opdrachten en heeft er een plekje om te werken.

 

Gastenboek

Naam:

Bericht:

Neem de onderstaande code over.vorige reacties

Renee teunis — Goed werk, hoop dat er nog meer volgt,!
2 jaren geleden

willemijn harmsen — ..ontroerend..
2 jaren geleden