Iris Sijbom

In mijn werk staat de ontmoeting en samenwerking tussen mens en natuur centraal. Ik interesseer mij in de manier waarop de mens macht uitoefent op alles wat kwetsbaarder is dan zichzelf en hoe de mensheid probeert om door middel van hulp controle uit te oefenen op de rest van de wereld. De mens heeft van nature een helpende hand, maar wanneer gaat dit helpen te ver? Waar zit de grens tussen willen helpen en de volledige controle hebben?
Ik bekijk deze hulp vanuit beide kanten maar kies niet altijd partij. Door mijn eigen mening zoveel mogelijk buiten het werk te laten laat ik de toeschouwer nadenken over de macht die wij als mensheid onszelf toe eigenen. Door in mijn fotografie zo objectief mogelijk te zijn vertel ik niet alleen een zo eerlijk mogelijk verhaal maar geef ik ook de ruimte aan de toeschouwer om zijn mening te veranderen of bij te schaven.

In Animethic introduceer ik bij de kijker het fenomeen dierproeven. Als dierenliefhebber betreed ik het domein waar de mens de complete controle over het dier heeft en portretteer laboratoriumdieren. Deze portretten laten het belang van het individuele dier zien maar staan ook symbool voor een veel grotere groep. De dieren zijn slachtoffer van de mens, maar tegelijkertijd held. Door de dieren als krachtige individuen te laten zien, wil ik waardering oproepen voor de dieren die zich onbewust inzetten voor de wetenschap. Ook bevraag ik het verschijnsel dierproeven op zich en wil ik de kijker bewust maken van de situatie die zich binnen de muren van het laboratorium afspeelt. In Nederland, maar ook in de rest van de wereld, wordt hard gezocht naar alternatieven voor dierproeven. Door de proefdieren met dit project een gezicht te geven hoop ik de kijker er van bewust te maken dat dit gebeurd en hoopt door deze bewustwording een steentje te kunnen bijdragen aan deze belangrijke zoektocht naar alternatieven.

www.irissijbom.com

Curriculum Vitae


Opleidingen

2011 - 2015: Bachelor of Design, AKVSt.Joost, Breda

Solotentoonstellingen

Animethic, Centrale Dienst Proefdieren Groningen, Groningen, 2015

Groepstentoonstellingen

Afstudeerexpositie Like & Share, AKVSt.Joost, Breda, 2015

Opdrachten
Prijzen
Beurzen
Werken in Openbare Collecties
Performances
Publicaties

Animethic, Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht, 2015

Animethic, HP/De Tijd, 2015

Animethic, Verspers, 2015

Nevenactiviteiten

2012 - heden: Fotograaf, Poppodium Apollo, Emmen

Vertegenwoordiging werk
 

Opleidingen

Bachelor of Design
AKVSt.Joost te Breda
2011 - 2015

« Bekijk volledig CV  

Gastenboek

Naam:

Bericht:

Neem de onderstaande code over.