Femke Kloppenburg

Geboren in 1984 te Arnhem
Actief in Enschede

Welkom in mijn wondere wereld.

toelichting, Dromend servies (sculptuur, servieskast en zitelement)

Waarom zou u uw servies niet gebruiken om een ruimte te versieren?
Waarom verstopt u dingen in een kast?
Waarom wordt een servieskast niet ontworpen als een sculptuur?
Waarom ziet een kast eruit zoals hij eruit ziet?

Femke Kloppenburg (www.femandm.nl),afgestudeerd in 2008 aan de kunstacademie afdeling ruimtelijk ontwerpen, denkt na over dit soort vragen.

Meubels worden in een taal vormgegeven. Iedereen is er aan gewend deze vormgeverstaal te lezen. Er is een scheidslijn tussen hoe "functionele" en "decoratieve" ontwerpen er uitzien. Bijvoorbeeld een handgemaakte decoratieve piramide-kaars in tegenstelling tot een functionele magnetron.
Femke probeert met haar producten deze "taal" te doorbreken. En functionele en decoratieve vormgeving samen te brengen.
Door aan functionele voorwerpen zoals servies iets toe te voegen, kunt u ze op een andere manier bekijken en ervaren als een sculptuur, maar wel ään die u gebruikt!

Dromend Servies is een door Femke Kloppenburg ontworpen sculptuur die tevens functioneert als servieskast en zitmeubel. De boom is pas af als het servies erin zit. Femke is van de vorm van het servies uitgegaan en heeft haar boom zo ontworpen dat de aandacht naar de vormen gaat die zij het mooist vindt aan het servies.
Bij de borden heeft ze de aandacht naar de bolling in plaats van de holling getrokken, waardoor ze op paddenstoelen lijken. Van de kopjes zie je opeens slechts de binnenkant en hun oor. Ook de kommetjes krijgen een decoratieve waarde doordat ze in Femkeäs boom op bloemen of kwallen lijken. De glazen zijn zo in de kast gepositioneerd dat ze voor een glinsterende lichtval op de takken zorgen; die glinstering lijkt op de dauw die äs ochtends op de blaadjes ligt. De kast wordt ään met het servies, het servies decoreert de kast.

Door de verschillende opbergsystemen die Femke voor deze servieskast heeft bedacht, krijgt u ook ineens een hele andere interactie met uw servieskast.

In dit ontwerp komen veel punten samen, die ik erg belangrijk vind in mijn ontwerpen zoals:

De structuur van de materialen vind ik erg belangrijk. Ik besteed evenveel aandacht aan hoe het ontwerp eruitziet en aan hoe het ontwerp voelt. Ik experimenteer graag met materialen, vooral met materiaal die al een functie heeft. Ik vind het leuk om de textuur van zo'n materiaal te veranderen, waardoor het een totaal andere beleving krijgt. Ik ontdek graag de mogelijkheden van materialen en ga opzoek naar nieuwe materialen om deze te gebruiken.

Het spreekt me in een ontwerp aan dat een gebruiker instaat is het ontwerp voor zichzelf te personaliseren. Mijn ontwerpen zijn vaak erg beweegbaar en/of hebben meerdere functies. De gebruiker krijgt een band met het ontwerp, doordat hij het ontwerp zelf kan veranderen en ermee kan spelen.

Graag roep ik verwondering en vragen op bij de gebruiker. Ik hoop dat hij hierdoor anders naar de wereld gaat kijken. Hierbij zoek ik de grens op tussen kunst en design.

Curriculum Vitae


Opleidingen
Solotentoonstellingen
Groepstentoonstellingen
Opdrachten
Prijzen
Beurzen
Werken in Openbare Collecties
Performances
Publicaties
Nevenactiviteiten
Vertegenwoordiging werk
 

Opleidingen

« Bekijk volledig CV  

Agenda

01 maart 2009 - 04 mei 2009
kunstkick onder begeleiding van ontwerper Femke Kloppenburg

 

Links

mijn website

 

Gastenboek

Naam:

Bericht:

Neem de onderstaande code over.vorige reacties

Mirjam van den Biggelaar — Erg leuk allemaal! Ga zo door! :-)
7 jaren geleden

Marijn van Vliet — Leuke ontwerpen!
7 jaren geleden

Diana — Hoi Femke! Ik ben de eerste yoohohooo
7 jaren geleden